Blinde vlek

Lang niet iedereen die een groene opleiding wil gaan volgen, woont op het platteland of weet al precies wat hij of zij kan verwachten. Misschien is de groene sector voor jou ook nog één grote blinde vlek. Geen probleem, er zijn genoeg mogelijkheden om te proeven van de praktijk.

Bijbaantje

Een bijbaan tijdens je opleiding is supernuttig én leuk! Je ziet met eigen ogen hoe het er op een boerderij of ander groen bedrijf aan toe gaat, komt erachter of je het leuk werk vindt én verdient nog een centje bij.
Kijk hier of er bijbaantje is bij jou in de buurt en ontdek het zelf:
Bijbaan bij de boer

Boerderijles

Leren doe je niet alleen met je hoofd, maar ook door te voelen, proeven en doen. Zeker in de groene praktijk! Want hoe kun je een biggetje het beste vasthouden, wanneer kun je het beste uien planten of hoe snoei je eigenlijk een appelboom? Voor jong en oud zijn er boerderijlessen waar je dit allemaal zelf kunt ervaren en leren. Kijk maar eens op de website van Klasseboeren.

Stage

Stage lopen is om meerdere redenen aan te raden. Als stagiair krijg je de ruimte om je te ontwikkelen en de nodige vrijheid om zelfstandig zaken op te pakken. Je maakt volledig onderdeel uit van het team waardoor je een goed beeld krijgt of die baan of sector bij je past. Je hebt altijd een vaste begeleider die je van alles kunt vragen.

Stagemarkt geeft een overzicht van stages bij erkende leerbedrijven.

Dagje meelopen

Het is helemaal niet gek om eens een kijkje nemen op een boerderij of in een kas. Bij veel bedrijven ben je van harte welkom. Stel de ondernemer al jouw vragen of loop een dagje, of een paar uurtjes, mee.

Groene opleidingen werken veel samen met zogenoemde praktijkbedrijven, waar leerlingen het vak leren of onderzoek doen. Vraag de contactgegevens op en maak een afspraak; alleen of met een vriend of vriendin. Gewoon even bellen en je kunt er vaak al snel terecht.