Loonwerk en landbouw­mechanisatie

Er is altijd wat te doen

Als loonwerker weet je één ding zeker: geen één dag is hetzelfde. Je bent altijd lekker buiten aan het werk, weer of geen weer. Zaaien, oogsten, grondbewerking… er is altijd wat te doen. En jij zorgt ervoor dat het gebeurt. Altijd in een team van collega’s, maar tegelijkertijd heel zelfstandig. Want jij zit aan het stuur!

De vele kneepjes van het vak

Tijdens de opleiding tot agrarisch loonwerker leer je alle kneepjes van dit mooie vak. Te beginnen met de techniek achter al die paardenkrachten. Want als de machine of trekker hapert, ben jij degene die het wellicht op kan lossen. Daarnaast bevat de opleiding ook modules over bemesting, bodemgesteldheid, gewassen en veiligheid. Waar je dat allemaal kunt leren, zie je hier:

“Regelmatig zijn hier jongeren aan het werk die een BBL- of BOL opleiding volgen. Het gaat dan om monteurs en chauffeurs, of een combinatie daarvan. Als het van beide kanten bevalt, dan komen ze in vaste dienst.”

Het vinden van geschikt personeel is voor ons eigenlijk niet zo’n probleem. We hebben er ook geen tientallen nodig natuurlijk. Meestal komen de jongens via-via hier terecht. Daar hoort dan wel een trekker rijbewijs bij.”

De praktijk

Sebastiaan van Leijsen, bedrijfsleider Van Eijck Agro, Grond en Groen in Alphen

De student

Merijn Schouw (17), Hoeven Opleiding: Agrarisch loonwerk Curio Breda niveau 3, eerste jaar

Hebben je ouders een boerderij?
“We hebben thuis een boomkwekerij. Daarnaast werk ik bij een paar akkerbouwers in de buurt. Vaak zit ik dan op de trekker met een cultivator of kar erachter. Ik vind dat echt mooi werk!”

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
“Op school leer ik nóg meer over trekkers en getrokken werktuigen. Het is heel technisch en we sleutelen veel. Ook leren we veel over alle techniek in de cabine, bijvoorbeeld hoe je met gps moet werken. Daarnaast krijgen we ook les in hoe je met klanten of vertegenwoordigers om moet gaan. Hoe voer je een goed gesprek en hoe kom je snel tot de kern.”

Wat ga je na de opleiding doen?
“Meteen aan het werk bij een akkerbouwbedrijf met loonwerktak. Gewoon lekker buiten bezig zijn, altijd onderweg en sleutelen aan machines.“

Kom je van de boerderij?
“Nee. Bij ons in de familie hadden er veel een boerderij, maar nu alleen mijn oom nog. Mijn droom is om ooit zelf boer te worden, maar dat wordt een lastig verhaal. Dus ben ik nu volop aan het studeren voor agrarisch loonwerk. Dat komt dan het dichtste in de buurt.”

Hoe bevalt de opleiding tot nu toe?
“Het is in het begin een hoop info over de techniek van trekkers en machines. Ik had zeker al wat kennis, want heb tijdens eerdere stages tijdens mijn vmbo-opleiding al een hoop geleerd.”

Ga je nu ook stage lopen?
“Ja, over ongeveer een half jaar is de eerste stage. Ik hoop bij een loonwerker in de buurt aan de slag te kunnen. Maar eerst moet ik nog mijn trekker rijbewijs halen. Dat moet je in je eigen tijd doen. Gelukkig betaalt de school een deel van de leskosten terug.”

Wat vind je leuk aan het vak van agrarisch loonwerker?
“Alles eigenlijk. Lekker buiten bezig zijn voor mensen, met grote machines werken, de vrijheid die je hebt en het onderlinge contact met collega’s. En natuurlijk het sleutelen.”

De student

Ryan Huisman (18), Goirle Opleiding: Agrarisch loonwerk Curio Breda niveau 2, eerste jaar

De praktijk in beeld