Opleidingen in het groen

Of je nou op zoek bent naar een vmbo-, mbo-, of hbo-opleiding. En of je nou liever werkt met dieren, planten, bloemen of machines, of graag bezig bent met voeding en vers-handel. Misschien is milieu en leefomgeving wel je ding. In Zuid-Nederland kun je op heel veel plekken terecht voor een passende opleiding.

Techniek

Machines, robots en drones verrichten steeds meer (zwaar) werk in de groene sector. En wat te denken van al die geavanceerde technieken om bijvoorbeeld de grond te bewerken, gewassen te zaaien en planten te verzorgen. Daardoor is en blijft er altijd behoefte aan slimme techneuten die hun hand niet omdraaien voor een kapotte aandrijfas, een computergestuurd stalsysteem of het inregelen van een klimaatkas.

Dieren

Je bent een echte dierenliefhebber én steekt graag je handen uit de mouwen? Werken in de groene sector, is natuurlijk werken met dieren. Paarden, koeien, varkens, schapen en kippen… Op de groene opleidingen kun je van alles leren over het houden en verzorgen van alle dieren dus ook in de dierentuin, een asiel of dierenartsenpraktijk.

Planten

In de plantaardige sector werk je veel met je groene vingers én brein. Lekker buiten in weer en wind, of juist binnen onder glas, bezig zijn met alles wat er groeit en bloeit. De basiskennis en -vaardigheden leer je op een groene opleiding.

Voeding

Het leuke van groen onderwijs is, dat je er niet alleen kunt leren hoe je voedsel produceert, maar ook hoe je er een heerlijke maaltijd van maakt. Sta je graag in de keuken om mensen te verwennen met lekkere gerechten? Check dan vooral eens de mogelijkheden bij een groene opleiding bij jou in de buurt waar je ook kunt leren over de kwaliteit en het effect van voeding op de gezondheid.

Bloemen

Bloemen houden van mensen, en jij houdt van bloemen! Als jij je hierin herkent, dan zit je op een groene opleiding op de juiste plek. Van telen en oogsten tot bloemstukken maken en opbinden. Dus naast groene vingers, mag je tijdens deze studie ook je creativiteit, neusje voor trends en gevoel voor styling inzetten.

Milieu en leefomgeving

Bij de groene sector hoort ook de wereld waarin we leven, werken en recreëren en waar we met zijn allen zuinig en duurzaam mee om horen te gaan. Voor wie daar aan wil gaan bijdragen zijn er groene opleidingen op het gebied van het beheren en uitbouwen van een gezonde, groene leefwereld.

Vershandel en -logistiek

Eten komt zelden direct van de boer op je bord. Daartussen zit een dynamische keten van verwerkers, bereiders, groothandelaren, speciaalzaken en supermarkten. In die wereld spelen handelaren en logistieke specialisten een grote rol. Zij zorgen ervoor dat al die verse goederen onder de juiste condities en voorwaarden arriveren bij de eindgebruikers. Ook dat is een vak wat je kunt leren in het groene onderwijs.