Dieren­verzorging

Het werk

Je bent helemaal gek van dieren, en ziet jezelf later wel werken op de boerderij, in een hondenkennel of dierentuin. Misschien wil je liever de medische kant op, en assisteer je de dierenarts bij een operatie? Dat kan ook. Of je hebt een passie voor paarden, en wil van je hobby je werk maken. In alle gevallen is een opleiding met dieren echt iets voor jou!

De studie

Je leert in twee jaar alles over dieren: van voeding en gezondheid tot huisvesting. En van anatomie en fysiologie tot pathologie. En ook het gedrag en het verzorgen van dieren komen uitgebreid aan bod. Jij kunt hierna alles aan: je staat je mannetje tussen het vee in de stal, helpt een hond van overgewicht af of je geeft uitleg aan bezoekers over de olifant.

De specialist

Bianca Aarts Examinator opleiding Veehouderij, Dierverzorging, Paraveterinair en Paarden.

Bianca geeft Jilles (uit het filmpje) in het dagelijkse leven paardrijles. Ze ziet de passie die hij heeft voor de sport. “Jilles doet het heel goed. Hij is zelf al ooit Nederlands kampioen Dressuur geweest en won afgelopen zomer met het viertal, onder meer samen met Olivia, het NK in de klasse Z én de kür op muziek. Hij doet er heel veel voor, en vindt het superleuk.”

Als iemand weet wat er komt kijken bij het werk als dierverzorger, dan is Bianca het wel. Ze geeft paardrijles, rijdt zelf ook veel paard en is examinator voor onder meer de opleiding dierverzorging bij Yuverta. “Dierverzorging is heel breed. Sowieso wat betreft het soort dieren waar je veel over leert. Dat gaat van varkens tot kleine huisdieren tot vogels en van reptielen tot paarden. Voeding, gezondheid en anatomie komen dan breed aan bod. Welke richting je ook kiest: je kunt echt van je hobby je werk maken. Wat is er nou mooier dan dat?”

Volgens Bianca kun je met een passie voor paarden ook alle kanten op wat betreft school en beroep. “Veel jongeren denken dan aan het verzorgen van pony’s en paarden. Maar in de paardenhouderij is er zoveel meer dan alleen dierverzorging. Je kunt je ook specialiseren in de paardensport, in het fokken en als paraveterinair. Met dat laatste specialisme kun je bijvoorbeeld een dierenarts assisteren bij zijn of haar werk.”

Wat vind je zo leuk het werken met paarden?
“Alles eigenlijk. Het is gewoon een heel mooi dier. Het met ze bezig zijn, het rijden en verzorgen vind ik leuk. Als ze zadelmak zijn, breng ik ze naar een steeds hoger niveau voor de dressuur. Het mooiste is om een samenwerking te hebben met je paard waardoor je samen tot een steeds hoger niveau komt.”

Waar doe je dat allemaal?
“Mijn ouders hebben een opleidingsstal voor paarden. Daar help ik in mijn vrije tijd mee. En ik krijg training van professionele instructeurs.”

Je zit nu in het laatste jaar vmbo-t. Wat ga je hierna doen?
“Dat weet ik nog niet zeker. Maar sowieso een opleiding waarmee ik later in de paardensector kan gaan werken. Misschien Dierverzorging, maar het kan ook nog de havo worden zodat ik daarna een hbo-opleiding kan gaan volgen. Bijvoorbeeld voor dierenfysio met specialisme paarden.”

De student

Jilles Timmers (15), Venhorst Nederlands kampioen dressuur en viertal

De praktijk in beeld